Besök Dynapac på er marknad

Ytterligare språk och regioner kommer snart!

Stefan Carlsson, snart 50 år på Dynapac

18 Jan 2022

Efter snart 49 år på Dynapac är det dags för Stefan Carlsson att summera karriären. Vid vår pratstund med Stefan blandas fakta med anekdoter och Stefan målar en färgstark bild av sitt Dynapac. Vårt samtal bryts gång på gång av att telefonen ringer och ordrar på 2 vältar läggs under samtalets gång. Ett är säkert, få personer – om ens någon – inom Dynapac kan mäta sig med Stefans kunskap, erfarenhet och nätverk.

När började du på Dynapac och vilka roller har du haft sedan dess?

Jag började 1973 som praktikant på Vibroverken (namnbyte till Dynapac skedde senare samma år) när jag bara var 16 år och jobbade mest med att reparera och serva lightprodukter. Därefter blev det lumpen och sedan blev jag erbjuden att komma tillbaka, då som reparatör för vältar och sedermera även för läggare. Detta var en bra skola för mig och 1979 började jag jobba som servicetekniker i Västra Sverige. Därefter blev jag erbjuden att jobba som Servicechef i Saudiarabien, vilket jag gjorde i ungefär 1,5 år. Det kunde blivit längre, men min flickvän fick inte komma till Saudiarabien och bo hos mig eftersom vi inte var gifta. Vi gifte oss sommaren 1985, men trots detta var det bökigt med myndigheterna och till slut bestämde vi att jag skulle flytta hem i stället, vilket jag gjorde i slutet av Oktober 1985. Jag minns att jag skickade all min packning direkt till Göteborg där jag bodde, men att jag landade i ett svinkallt London tidigt på morgonen och fick köpa kläder för att inte frysa.

Min bana inom Dynapac fortsatte med diverse olika uppdrag, bland annat som verkstadschef i flera år, men även som koordinator och mentor när Dynapac startade upp sälj- och servicekontor i Ryssland och Baltikum. Det var roliga tider och ett bra samarbete både internt och med ryssarna.

I slutet av 90-talet började jag jobba mer med teknisk kundsupport och höll bland annat i applikationskurser, produktdemonstrationer och utbildningar både I Skandinavien och Ryssland, Uzbekistan, Baltikum och Kina.

2014 började jag slutligen inom säljområdet och det trivs jag väldigt bra med. Min bakgrund och kunskap kommer väl till pass då jag vet vad kunderna behöver och efterfrågar och kan hjälpa dem.

Vad har varit det roligaste med ditt jobb?

Jag har alltid tyckt om att “tjöta” med folk som vi säger i Göteborg. Jag har varit ansvarig för fler mässor än jag kan räkna, och tycker det är roligt. Vidare tycker jag om att jobba med kursverksamheten, lite av samma anledning – man träffar mycket folk och får chansen att utbyta erfarenheter och bygga på sina kunskaper ytterligare. Jag är pragmatisk och löser saker, vilket hjälpt mig i många situationer.

Vad är skillnaden mellan att jobba på Dynapac förr och nu?

Det känns som det var lättsammare förr, inte så allvarligt. Jag minns när vi ibland kunde få betalt för ett litet jobb i form av en tårta i stället för pengar. (detta ledde till att jag inte längre äter tårta…). Något sådant skulle aldrig hända nu, vilket naturligtvis är bra, men det speglar ändå skillnaden.

Hur många vältar har du sålt?

Jag vet faktiskt inte, men gjorde en liten uträkning för 5 år bakåt i tiden och landade på 493 st. Jag är rätt stolt över att ha sålt hela 93 SEISMIC-maskiner sedan 2019, varav den första såldes redan på Bauma München 2019. I år har det varit ett otroligt bra år, med ca 200 maskiner sålda i Skandinavien, rörgravspackare inräknat.

FAKTARUTA:

Namn: Stefan Carlsson
Ålder: Är av den fina årgången 1956 tillsammans med bland annat Ingemar Stenmark, Björn Borg m.fl.
Familj: Hustrun Kerstin och sönerna Oscar och Johan
När jag inte jobbar: Är jag oavlönad dräng i skogen som min fru äger. Gillar även att jaga tillsammans med mina söner.

Stort tack till Stefan för det fina samtalet och lycka till i framtiden!